Tim Schwarte

Tim Schwarte

Wie ben je en wanneer heb je voor partzorg gewerkt? 

Ik ben van 2017 tot en met 2020 in dienst geweest bij partzorg. Ik was werkzaam als business analist voor ICT-producten in de zorg bij MRDM, toen MRDM en partzorg samen verder gingen. Ik heb een achtergrond in gezondheidswetenschappen en biomedische technologie en ben van daaruit de ICT ingerold. Vanuit partzorg heb ik dan ook veel opdrachten gedaan die te maken hebben met het ontwerp en de implementatie van ICT-producten in de zorg.

 

Waar kunnen wij jou tegenwoordig vinden? 

Tijdens mijn projecten kwam ik veel klinisch informatici tegen en ik merkte dat ik dat een erg uitdagende functie vond. Het leek me leuk om zowel met de zorgverleners, de softwareontwikkelaar en bijvoorbeeld raad van bestuur om tafel te zitten. Daarom ben ik in 2020 aan de opleiding tot klinisch informaticus gestart. Omdat dit alleen in een zorginstelling kan, moest ik helaas afscheid nemen van partzorg. Vanaf oktober 2022 ben ik vast in dienst als klinisch informaticus (KI-er) bij de zorggroep waar ik ook in opleiding was. Onder deze zorggroep vallen een ziekenhuis en verschillende woonzorgcentra, ook leveren we thuiszorg in een groot gebied. 

 

Voor welke projecten/werkzaamheden ben je zoal verantwoordelijk?

Ik ontwerp ICT-oplossingen voor alle takken van de zorggroep. De focus van de KI-er is voornamelijk strategisch en tactisch. Ik analyseer problemen in de zorg en zorg dat de software en hardware op de juiste manier ingericht wordt om een oplossing te bieden. Daarnaast bewaak ik de informatiearchitectuur. We kijken niet alleen naar wat nu nodig is, maar ook naar de manier waarop de zorg gaat veranderen. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer zorg thuis geleverd, dan moet de ICT ook ingericht zijn om die manier van werken te ondersteunen. En de oplossingen hoeven echt niet altijd digitaal te zijn! Er zijn veel fancy ICT systemen, maar de gebruiker moet het wel snappen en kunnen gebruiken, anders lossen we het probleem niet op.

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op binnen je carrière?

Ik was een ouderwetse ‘langstudeerder’ en wist niet helemaal waar ik terecht zou komen. Ik ben heel blij met de plek waar ik nu sta en hoe ik dat bereikt heb. Ik doe betekenisvol werk voor mensen en daar krijg ik energie van. 

 

Wat hoop je nog te bereiken binnen je carrière? 

In de zorg zijn natuurlijk grote uitdagingen zoals vergrijzing en het personeelstekort. Ik zou graag willen bereiken dat we meer samenwerken in de zorgwereld. Regionaal, over organisaties heen, kijken hoe we de zorg het best in kunnen richten en met verschillende zorgaanbieders samen de gebruiker centraal zetten. De gebruiker is niet alleen de patiënt, maar ook de zorgverlener en bijvoorbeeld de financierder. Ik weet dat de oplossing niet enkel in mijn vakgebied ligt, maar informatiemodellen en -systemen kunnen hier zeker bij ondersteunen. 

 

Een voorbeeld is een regio waarin acht thuiszorgaanbieders actief zijn. Voorheen stonden er bij alle acht organisaties ’s nachts zorgverleners stand-by voor het verlenen van spoedzorg. Inmiddels werken die organisaties samen en verdelen ze de spoedzorg ’s nachts, waardoor er elke nacht nog maar drie teams bezig zijn met het verlenen van ongeplande zorg.  De rest kan rustig slapen: samenwerking maakt het fijner voor zowel de zorgontvanger als zorgverlener.

 

Wat is jouw mooiste herinnering aan partzorg?

De bureau bijeenkomsten met elke keer een ander inhoudelijk thema. We hadden eens een gastspreker vanuit een zorgfraude afdeling bij een zorgverzekeraar die haarfijn kon uitleggen hoe zorgfraude gepleegd wordt, dat was een erg goede spreker. Het was inspirerend dat we maandelijks naar buiten keken en inhoudelijk nieuwe dingen leerden.

 

Wat is jouw leukste partzorg klus geweest? 

Een zomer had ik met een aantal partzorg collega’s een korte klus bij een thuiszorgorganisatie in Zuid-Limburg. We hadden een week de tijd om de resultaten van een grote enquête naar de cliëntervaringen te analyseren en terug te koppelen. Het was keihard werken om er samen voor te zorgen dat de thuiszorgteams goede informatie uit de enquêtes terug kregen, waarmee ze aan de slag konden. Zo’n project is waarom je bij partzorg werkt: met een klein team en de juiste ondersteuning aanpakken en doorpakken. Verder vond ik het altijd erg leuk dat als je een goed idee had, je binnen partzorg de ruimte kreeg om het uit te werken en ermee aan de slag te gaan.

 

Wat neem je mee binnen je huidige werk van wat je hebt geleerd bij partzorg?

Met name hoe je goed inschat en duidelijk aangeeft wat wel en niet kan. Ik ben van huis uit een ontwerper en denk in mogelijkheden. ‘Kan niet’ is dus niet het eerste waar ik aan denk. Afwegingen en keuzes maken en soms dus ook tegen iets adviseren heb ik bij partzorg geleerd en gebruik ik nu nog steeds in mijn werk.

juli 2023

Bijdragen van

Tim

Alumni