Ingrid Koolman

Ingrid Stokman-Kool

Wie ben je en wanneer heb je voor partzorg gewerkt? 

Mijn naam is Ingrid Stokman-Kool. Inmiddels zeven jaar getrouwd en moeder van 2 kinderen. Wij wonen in Amsterdam. Maar, zoals oud collega’s wel weten, ligt mijn hart nog steeds in Rotterdam, de stad waar ik Gezondheidswetenschappen heb gestudeerd. Na mijn afstuderen, in januari 2009, werd ik benaderd door Arnold. Ik ben toen bij Fluent Interim Experts, de voorloper van partzorg, gaan werken. Ik was een van de eerste medewerkers die in dienst kwam. Uiteindelijk heb ik precies 7 jaar bij partzorg gewerkt.

 

Waar kunnen wij jou tegenwoordig vinden? 

Na partzorg ben ik aan de slag gegaan als operationeel manager bij een geboortecentrum in Amsterdam. Ik ging niet weg bij partzorg omdat ik de uitdaging kwijt was, maar er kwam een mooie functie op mijn pad waarvan ik dacht: dit is mijn droombaan. Uiteindelijk bleek het slechts een springplank te zijn naar de droombaan die ik daarna kreeg.  Ik heb 7 jaar als hoofd van de afdeling Verloskunde gewerkt bij een ziekenhuis in Noord-Holland. Daar heb ik recent mijn laatste werkdag gehad, ik merkte dat ik toe was aan een nieuw avontuur. 

 

Voor welke projecten/werkzaamheden was je zoal verantwoordelijk?

Als hoofd van de afdeling Verloskunde gaf ik leiding aan 100 medewerkers. Ik heb daar echt kunnen toepassen wat ik bij partzorg geleerd heb. Ik was verantwoordelijk voor HR, financiën, kwaliteit, externe relaties en bedrijfsvoering. Dat deed ik uiteraard niet alleen; de directe aansturing van de medewerkers was bij vier teamleiders belegd.  

Daarnaast heb ik ten tijde van de fusie tussen twee ziekenhuizen de harmonisering van de twee afdelingen Verloskunde begeleid. In het begin heerste daar tussen de twee teams een Ajax vs Feyenoord gevoel, maar na vijf jaar samenwerking is er sprake van eenheid in het team. Plus een gezamenlijk gevoel van trots én eigenaarschap.

Ook hield ik mij bezig met de integrale geboortezorg, dus de samenwerking met verloskundigen en andere partners in de regio. Als vertegenwoordiger van het ziekenhuis was ik lid van de ledenraad van de Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO). De IGO zet zich in voor die samenwerking en houdt zich ook bezig met de contractering met de zorgverzekeraars. Tot slot ben ik als projectleider verantwoordelijk geweest voor het live gaan van Babyconnect in onze regioeen project gericht op de digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg.

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op binnen je carrière?

Het meest trots ben ik op twee dingen. Ten eerste dat het me gelukt is om altijd mezelf te blijven in mijn werk. Ik heb mijn eigen normen en waarden nooit losgelaten. Als een werkomgeving niet bij je blijkt te passen, moet je de keuze durven maken om verder te gaan. Ten tweede dat ik andere mensen heb kunnen helpen om te groeien en in hun kracht te zetten. Een organisatie wordt pas een succes als alle medewerkers zich eigenaar voelen.

 

Wat hoop je nog te bereiken binnen je carrière? 

Ik sta op een kruispunt; wat zal ik nu gaan doen? Ik weet dat ik over 10-15 jaar ergens anders wil staan dan nu, maar ik weet nog niet precies waar. Wel zie ik de noodzaak dat de zorg moet veranderen en ik ben graag de drijvende kracht achter veranderingen. Dus mijn nieuwe functie is per definitie in de zorgsector: daar ligt mijn hart en daar is nog genoeg te doen.

 

Wat is jouw mooiste herinnering aan partzorg?

Mijn mooie herinneringen zijn de vertrouwde, gezellige momenten met je partzorg collega’s op of rondom kantoor. We gingen iedere maand met elkaar uit eten. Standaard werden inhoudelijke zaken, het leren van/met collega’s en gezelligheid gecombineerd. Het kerstfeest op ons kantoor in Hilversum was een hilarische avond. Dat zijn echt de momenten die mij bijstaan. Het gevoel van gas willen geven bij de opdrachtgevers en gezamenlijk de zorg beter willen maken, en tegelijkertijd op kantoor dat vertrouwde gevoel met je collega’s hebben, dat is mijn mooiste herinnering aan partzorg.

 

Wat is jouw leukste partzorg klus geweest? 

Absoluut de functie van manager van een zorggroep. De zorggroep was een samenwerkingsverband tussen huisartsen en eerstelijns zorgverleners. Daar was ik als manager verantwoordelijk voor het opzetten van ketenzorgprogramma’s voor patiënten met een chronische aandoening. Bovendien heb ik er nog steeds profijt van dat ik zoveel zorgorganisaties van binnen heb kunnen zien. Alle opdrachten, leuk of minder leuk, hebben mij uiteindelijk gebracht tot waar ik nu ben. Dat heeft mij gevormd in hoe ik nu naar de zorg kijk. Ook ken ik inmiddels alle snelwegen van Nederland uit mijn hoofd, haha.

 

Wat neem je mee binnen je huidige werk van wat je hebt geleerd bij partzorg?

Eigenaarschap. Als je iemand uit mijn team vraagt: welk woord noemt Ingrid het vaakst? Dan is het eigenaarschap. De schoonmaker is eigenaar, de verpleegkundige is eigenaar, de medisch specialist is eigenaar. Neem eigenaarschap van je werk. Je krijgt verantwoordelijkheid van mij, maar dan verwacht ik ook wat van jou.

September 2023

Bijdragen van

Ingrid

Alumni