5 min leestijd

Interview: Een dag van een contractmanager Jeugdhulp

Onze collega Roos is contractmanager Jeugdhulp bij een inkooporganisatie. Graag vertelt ze hoe haar dag eruit ziet.

“Na de harde onderhandelingen binnen de zorgverzekeringswet, is het Sociale Domein een hele mooie toevoeging aangezien hier de focus misschien nog wel meer op de samenwerking ligt.”

Naam: Roos Joosten
Sector opdrachtgever: Sociaal domein – jeugdhulp
Functie opdracht: Contractmanager Jeugdhulp bij een inkooporganisatie

     1. Wat houdt je opdracht precies in?

Het interessante en leuke aan mijn project bij de inkooporganisatie is dat het zeer divers is. De inkooporganisatie is opgericht door de 13 Zeeuwse gemeenten en onder ander bevoegd voor de inkoop van alle vormen van jeugdhulp. Binnen mijn rol als contractmanager ben ik het aanspreekpunt voor verschillende jeugdhulpaanbieders en gemeenten. Samen bespreken wij onduidelijkheden die ontstaan vanuit de contracten zoals bijvoorbeeld over productcodes en tariefwijzigingen. Het optimaliseren van de samenwerking in de zogenoemde driehoek (gemeenten, jeugdhulpaanbieder en de inkooporganisatie) is ook een grote focus waar ik mij dagelijks mee bezig houd. Daarnaast ben ik onderdeel van verschillende werkgroepen, zoals het verder ontwikkelen van van JeugdzorgPlus. Dit is een vorm van gesloten jeugdhulp die wordt geboden aan kinderen en jongeren die niet bereikbaar zijn voor lichtere vormen van hulpverlening.

Een tweede onderdeel van mijn opdracht is het ondersteunen van de inkooporganisatie bij de doorontwikkeling en professionalisering van processen. Ik ben bezig met het opstellen van een intern handboek voor de (nieuwe) medewerkers waarin de processen binnen de organisatie in kaart worden gebracht.

     2. Wat is de grootste uitdaging tot nu toe?
Mijn opdracht bestaat voor een groot deel uit opbouwen en onderhouden van relaties met zorgaanbieders en gemeenten. Een uitdaging hierbij is het feit dat het volledige team (op twee medewerkers na) op dit moment uit interimmers bestaat, waardoor informatie uit het verleden soms niet voorhanden is. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat we met een frisse blik en neutrale houding gesprekken in kunnen gaan en samen met de verschillende partijen projecten van de grond af kunnen opbouwen.

     3. Wat heb je geleerd tijdens deze opdracht en neem je mee naar een vervolgopdracht?
Mijn vorige opdracht was als zorginkoper voor een zorgverzekeraar. Ik was zeer enthousiast over deze opdracht en heb bij partzorg aangegeven dit onderdeel van de gezondheidszorg graag verder te willen ontdekken. Na de harde onderhandelingen binnen de zorgverzekeringswet, is het Sociale Domein een hele mooie toevoeging aangezien hier de focus misschien nog wel meer op de samenwerking ligt. Daarnaast is ook mijn kennis over de Jeugdhulp en bijbehorende processen enorm gegroeid.

     4. Waar kijk je nog het meest naar uit?
Ik ben begonnen met deze opdracht in tijden van Corona. Hierdoor gaan alle gesprekken digitaal en ben ik helaas nog niet naar zorgaanbieders toe kunnen gaan. Het lijkt mij heel interessant om wanneer het weer mogelijk is wat meer op pad te gaan en daadwerkelijk te zien waar de zorg geleverd wordt.

     5. Hoe ontspan je naast je werk?
Ik haal de meeste ontspanning uit bijkletsen met mijn vrienden. In deze tijd is dat vaak tijdens een wandeling in de duinen, maar normaliter geniet ik ook van een gezellige vrijdagmiddagborrel. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar samen met collega’s van partzorg meegedaan aan een trailrun voor de MVO. Dit was een mooie stok achter de deur om het hardlopen iets fanatieker aan te pakken en dat probeer ik zeker door te zetten.

     6. Ben je een vroege vogel of nachtuil ?
Ik val zeker in de categorie nachtuil. De avonden kunnen mij niet lang genoeg duren, wat resulteert in dat ik ‘s morgens vaak op de blaren moet zitten.