De vraag
Nictiz is de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg en streeft naar het eenduidig vastleggen en uitwisselen van zorginformatie. Wekelijks worden er in Nederland meer dan 1200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatie-incidenten. Bijna de helft hiervan is vermijdbaar. Het programma Medicatieoverdracht werkt aan een complete en goede digitale overdracht van medicatiegegevens, welke nodig is om onnodige medicatiefouten en ziekenhuisopnamen te voorkomen. Binnen het programma Medicatieoverdracht zijn meerdere partzorgcollega’s betrokken (geweest) als zorganalist.
Als zorganalist in het team Contra-indicaties en Overgevoeligheden had Isa de taak om met tien zorgsectoren landelijke afspraken te maken over het zorgproces bij de digitale uitwisseling van gegevens over contra-indicaties en overgevoeligheden. Relevante vragen hierbij zijn: Wie mag een contra-indicatie of overgevoeligheid van een patiënt registreren? Welke informatie moet in de registratie worden opgenomen? Hoe wordt omgegaan met registraties die niet (langer) van toepassing zijn op de patiënt? Kortom, welke taken en verantwoordelijkheden hebben zorgverleners in het proces van uitwisseling van gegevens over contra-indicaties en overgevoeligheden?
Wat hebben we gedaan
Om tot landelijke afspraken te komen heeft Isa kernteamoverleggen begeleid. In het kernteam zit een vertegenwoordiging vanuit alle tien de zorgsectoren die bij het programma zijn aangesloten. Tijdens deze overleggen zijn afspraken gemaakt over het registreren, wijzigen en afsluiten van contra-indicaties en overgevoeligheden en het digitaal uitwisselen van deze informatie met andere zorgverleners.
Gedurende het project werd door stakeholders ingebracht dat er regelmatig contra-indicaties en overgevoeligheden in het dossier van de patiënt staan die niet (langer) van toepassing zijn op de patiënt. Het is ongewenst om deze vervuilde gegevens met andere zorgverleners uit te wisselen. Daarom heeft Isa tijdens haar opdracht een plan van aanpak geschreven voor het “opschonen” van patiëntendossiers. Dit plan is recentelijk in werking gezet door de oprichting van een werkgroep van zorgverleners en experts gegevensuitwisseling.
Meer weten? Check dan https://www.samenvoormedicatieoverdracht.nl/
Uitkomsten en take-aways
Landelijke afspraken over de uitwisseling van contra-indicaties en overgevoeligheden
Samen met zorgverleners en softwareleveranciers zijn afspraken gemaakt over de uitwisseling van gegevens over contra-indicaties en overgevoeligheden en de verantwoordelijkheden met betrekking tot dit proces.
Landelijke afspraken over een voorstel contra-indicatie
Samen met zorgverleners en softwareleveranciers zijn afspraken gemaakt over het versturen en ontvangen van een voorstel contra-indicatie.
Plan van aanpak en werkgroep Opschoning
Een plan van aanpak is geschreven voor het opschonen van verouderde en foutieve registraties van contra-indicaties en overgevoeligheden.
Twee fysieke sessies met stakeholders
Om zorgverleners en leveranciers mee te nemen in de gemaakte afspraken en de toekomstige veranderingen, heeft Isa met het team twee fysieke sessies georganiseerd.
Deze collega’s werkten
mee aan dit project