De vraag
De Tussenvoorziening zet zich met 500 betaalde krachten en 300 vrijwilligers in voor kwetsbare mensen in de regio Utrecht, onder het motto ‘Sterker verder’. Waar zij in 1994 begonnen met hulp aan daklozen vanuit een grote bus, ondersteunen ze inmiddels een veel bredere groep mensen door middel van woonplekken, activering en begeleiding.
Ondanks deze inzet groeit het aantal daklozen en neemt de druk op de zorgsector toe door bezuinigingen en vergrijzing. Hierbij komen een aantal uitdagingen onder de aandacht: cliënten hebben hulp nodig bij dagstructuur en slaapproblematiek; begeleiders besteden veel tijd aan rapportages en kantoorwerkzaamheden kunnen efficiënter worden ingericht.
Om deze uitdagingen aan te gaan en de zorg te verbeteren, onderzoekt de Tussenvoorziening de inzet van zorgtechnologie. De mogelijkheden die de hedendaagse technologie biedt wordt gezien als een mogelijke oplossing. Lars mocht in zijn rol als projectleider digitale technologie aan de slag met de verkenning van AI, het Somnox slaapkussen en DigiContact.
Wat hebben we gedaan
Het project startte met een plan van aanpak en een planning om de implementatie van zorgtechnologie vorm te geven. Want wat komt er nou eigenlijk kijken bij het implementeren van zorgtechnologie? En waar liggen de uitdagingen? Een stuurgroep met stakeholders vanuit de hele organisatie werd opgericht als klankbordgroep waarin Lars hen voorzag van de progressie en obstakels. Hieruit bleek onder andere dat er meer werkuren nodig waren voor het onderwerp zorgtechnologie voor de borging. Aan het einde van de opdracht zijn deze toegewezen!
Lars is samen met communicatieadviseurs vanuit focusgroepen aan de slag gegaan met het opstellen van communicatiemiddelen voor de Somnox en Digicontact, richtte pilots in voor de Somnox bij individuele cliënten en de nachtopvang én heeft kennis en bekendheid omtrent DigiContact actief gepromoot bij de verschillende teams binnen de Tussenvoorziening. Daarnaast heeft hij kennis opgedaan over AI middels een cursus generatieve AI. Met deze kennis heeft hij een handreiking voor de chat-functie van Copilot opgesteld en een eerste hand gelegd aan kaders omtrent het gebruik van AI binnen de organisatie.

Uitkomst en take-aways
AI
Een handreiking voor de chat-functie van Copilot is geschreven en er is een start gemaakt aan de kaders omtrent het gebruik van AI.
Somnox slaapkussen
Na een positieve pilot wordt de Somnox ingezet bij individuele cliënten en maakt ook de nachtopvang gebruik van dit slaapkussen!
DigiContact
Alle teams zijn extra op de hoogte gebracht van deze dienst en communicatiemiddelen zijn uitgerold. De eerste aanmeldingen zijn binnen.
Lessons learned
Een bottum-up approach en het creëren van draagvlak is essentieel bij het implementeren van zorgtechnologie.
Deze collega’s werkten
mee aan dit project
Ontdek meer cases




