Lisanne van Asten

JCI (her)accreditatie Radboudumc – programmamanager JCI

De vraag

Ieder ziekenhuis dient om de drie jaar geaccrediteerd (geëvalueerd) te worden door een externe partij op de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Zorgprofessionals komen naar het ziekenhuis en lopen ongeveer één week in het ziekenhuis rond om alle aspecten van de zorg te evalueren. Dit doen ze onder andere op basis van documentatie, interviews en het rondlopen in het ziekenhuis. Joint Commission International (JCI) is een internationale partij die deze accreditaties uitvoert. Het Radboudumc had de JCI al een keer gehaald en ging zich voorbereiden op het opnieuw behalen van de JCI accreditatie. 

Wat hebben we gedaan

Lisanne is samen met een collega programmamanager JCI gestart met het maken van een plan van aanpak en het inrichten van een projectorganisatie. In het plan van aanpak werd rekening gehouden met de beperkte tijd die initieel beschikbaar was. Door COVID-19 en de grote druk op de zorg is de accreditatiedatum en daarmee ook de aanpak meerdere keren aangepast. Zo heeft de JCI accreditatie uiteindelijk digitaal plaatsgevonden waardoor de techniek een grotere rol heeft gespeeld in de voorbereiding. 

 

Uitkomst en take-aways

JCI (her)accreditatie behaald

5 dagen lang zijn surveyors van JCI in het ziekenhuis geweest waarna het ziekenhuis opnieuw de accreditatie heeft gehaald.

Minimale (extra) druk op de zorg

Door COVID-19 en de druk op de zorg werd zo min mogelijk voorbereiding van de zorgprofessionals gevraagd. Laat de zorg zien die je altijd geeft, dit is al van hoge kwaliteit.

Digitale (her)accreditatie

Door COVID heeft de JCI accreditatie digitaal plaatsgevonden. Naast inhoudelijke voorbereiding werd logistieke en technische voorbereiding essentieel voor het behalen van de heraccreditatie.

Flexibel plan van aanpak

Door COVID-19 is de accreditatie twee keer uitgesteld. Hierdoor is het plan van aanpak meerdere keren aangepast en werd er rekening gehouden met onzekerheden en de druk op de zorg.

“Kwaliteit betekent dat we het goed doen als niemand kijkt” 

Deze collega’s werkten
mee aan dit project