Faciliterend coördinator – Hecht GGD Hollands Midden

De vraag

De toenemende druk op mentale gezondheid vormt een groeiend maatschappelijk probleem. De academische werkplaats publieke gezondheid (awpg) Lumens streeft naar gelijke kansen op gezondheid voor de inwoners van de regio, waarbij het versterken van mentale gezondheid een belangrijke uitdaging vormt. Om kennisdeling en samenwerking te bevorderen, organiseerde awpg Lumens, waaronder GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden, in samenwerking met het Trimbos-instituut het regionale symposium ‘Mentale gezondheid: samen doen!’

De vraag aan partzorg: Kunnen jullie awpg Lumens ondersteunen bij het organiseren en coördineren van het symposium?

Wat hebben we gedaan?

Vanuit partzorg heeft Rosemijn van As als faciliterend coördinator de organisatie van het symposium geleid. De eerste fase bestond uit het vaststellen van de ambities en middelen, waaruit de doelen, doelgroep en begroting zijn bepaald. In samenwerking met de partners van awpg Lumens werd vervolgens het inhoudelijke programma ontworpen, met onder andere drie keynote sprekers, een paneldiscussie, marktkramen en dertien workshops die gericht waren op de vijf actielijnen van de landelijke aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’, namelijk 1) mentaal gezonde maatschappij, 2) mentaal gezonde buurt, 3) mentaal gezond onderwijs, 4) mentaal gezond aan het werk en 5) mentaal gezond online.

Rosemijn was verantwoordelijk voor de werkgroepoverleggen, planning, financiën en de communicatie met de betrokken partijen, locatie en deelnemers. Op de dag van het symposium zorgde ze voor een goed verloop en na afloop verzamelde ze feedback via evaluatieformulieren en -gesprekken om de doelen te evalueren en hoogte- en verbeterpunten op te halen voor toekomstige bijeenkomsten.

Meer weten? Check dan https://awpglumens.nl/terugblik-symposium-mentale-gezondheid-samen-doen/

Uitkomst en take-aways

Verbindend

Het symposium bracht 300 deelnemers samen met diverse achtergronden, van wijkverbinders tot ambtenaren, met als doel gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de mentale gezondheid in de regio.

Belang van ervaringsdeskundigheid

De verhalen van ervaringsdeskundigen en inwonersinitiatieven hebben laten zien hoe belangrijk het is om iedereen te betrekken en samen te werken.

Samenwerking en netwerken

Het symposium heeft geleid tot versterkte netwerken tussen verschillende professionals en organisaties binnen de mentale gezondheidszorg.

Inzicht in effectief mentaal gezondheidsbeleid

De presentaties en discussies hebben waardevolle inzichten opgeleverd over de bouwstenen voor mentaal gezondheidsbeleid, wat kan bijdragen aan verbeterde beleidsvorming.

Deze collega’s werkten
mee aan dit project