Sociaal domein
Ontdek wat partzorg doet binnen de sector sociaal domein
Bij partzorg zijn we actief in het sociaal domein. Waar we ons enerzijds richten op (gezondheids)zorg, richten we ons steeds meer op ‘gezondheid’. In Nederland wordt steeds meer op gezondheid en het voorkomen van zorg gefocust, zoals terug te vinden in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). Om de zorg toekomstbestendig te maken, is het van belang om de zorgvraag te verminderen. Dit betekent dat we sturen op preventie, het voorkomen van zorg. Maar ook op welzijn en bestaanszekerheid die onlosmakelijk verbonden zijn. Bij partzorg vinden wij het belangrijk om zorg te voorkomen. Daarom zetten we ons in voor organisaties die actief zijn in het sociaal domein. Benieuwd of we iets voor jouw organisatie kunnen beteken? Lees hieronder meer over onze interim- en projectmanagement rollen binnen het sociaal domein.
Interim- en projectmanagement in het sociaal domein
Binnen het sociaal domein ondersteunen we op thema’s als preventie, begeleiding, participatie en opvang. Onze werkzaamheden omvatten complexe problematiek waarbij dakloosheid, achtergrond, verslaving en sociaal-economische factoren een rol spelen. We ondersteunen organisaties met programma- en projectmanagement, interim-ondersteuning, het coördineren van verschillende projecten, en het bevorderen van communicatie tussen diverse stakeholders. Onze ervaring strekt zich uit tot het leiden van teams, het organiseren van bijeenkomsten en het bijdragen aan projectdocumenten. Wij zijn binnen het sociaal domein actief in functies als bestuurssecretaris, teammanager, beleidsadviseur, kwaliteitsadviseur en programmamanager.
Actuele vraagstukken in het sociaal domein
Het sociaal domein is eigenlijk een verzamelnaam voor alle organisaties, diensten en voorzieningen die mensen ondersteunen die het (tijdelijk) niet redden. Alle organisaties die zich inzetten op de thema’s werk, participatie, zelfredzaamheid, zorg en jeugd opereren in het sociaal domein. Deze organisaties geven uitvoering aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), Jeugdwet, Participatiewet en de Wet publieke gezondheid. Het doel van organisaties in het sociaal domein is bijdragen aan leefbaarheid en preventie van gezondheidsproblemen.
Landelijk Actieplan Dakloosheid
Iedereen heeft het recht op een fijn en betaalbaar huis. Dat vonden staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS (die over aanpak dakloosheid gaat) en ministers Schouten van SZW (die over armoedebeleid gaat) en De Jonge van BZK (die over huisvesting gaat) ook. Op 5 december 2022 presenteerden zij daarom samen het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis. Vanuit partzorg is collega Quinten aangesteld als programmamanager bij Valente (Branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang). Lees zijn case voor meer informatie over de aanpak.
Kwaliteit in de maatschappelijke opvang
Het definiëren van kwaliteit in de maatschappelijke opvang is complex door de uiteenlopende en subjectieve behoeften van cliënten. Mensen in kwetsbare situaties ervaren ‘goede zorg’ allemaal anders. Factoren zoals beschikbare middelen, beleidsveranderingen en maatschappelijke verwachtingen beïnvloeden ook de perceptie en beoordeling van kwaliteit. Collega Mariëlle heeft als senior kwaliteitsadviseur bij HVO-Querido meegewerkt aan de implementatie van een kwaliteitskompas om de ervaringsdeskundigheid centraal te laten staan in het meten van kwaliteit. Meer weten over haar aanpak? Neem contact op!
Met ons aan de slag?
Bij partzorg leveren we tijdelijke inzet met een blijvend resultaat. Wil jij onze ambitieuze mensen inzetten voor jouw instelling? Of wil je meer weten over onze diensten voor de sector ziekenzorg? We bespreken graag wat we voor je kunnen betekenen.