5 min leestijd

Vaardigheden die Hermijntje heeft geleerd vanuit de topsport

 

Bij partzorg vinden we het belangrijk dat onze collega’s hun dromen na kunnen jagen. Wij proberen hen daar zo goed mogelijk in te ondersteunen. Zo heeft iedere collega een scorecard met daarin ontwikkeldoelen en is er ruimte om opleidingen te volgen die bijdragen aan het behalen van deze doelen. Collega Hermijntje heeft een bijzonder doel op haar scorecard: een medaille op de Olympische Spelen van Parijs. 

Met minder dan 30 dagen tot de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs staat mijn leven inmiddels volledig in het teken van roeien. We zijn bezig met het laatste trainingsblok van deze Olympische cyclus en focus, goede voeding en voldoende slaap staan bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Werk, vrije tijd, familie en vrienden staan in de wachtkamer; dat komt allemaal straks in het veelbesproken ‘na Parijs’. De afgelopen jaren heb ik vaardigheden ontwikkeld die me in én na Parijs helpen in mijn (sport-)carrière, hieronder bespreek ik er drie.

Prioriteren en keuzes maken

Ieder mens heeft maar beperkte tijd en die tijd kun je maar één keer vullen. Zeker als je fysiek optimaal wil presteren, is het belangrijk om een goede balans te creëren tussen training en rust. Behalve trainen en rusten, zijn ook ontspanning en plezier belangrijk om (mentaal) goed te kunnen presteren. Zo kan af en toe wél naar een feestje gaan of iets ongezonds eten juist energie geven om de dag erna weer met volle focus te trainen. Het scheiden van hoofd- en bijzaken en prioriteren maakt het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Een vaardigheid die ook heel goed van pas komt in mijn werk als consultant bij partzorg.

“Hoe dichter we op het wedstrijdseizoen en de Olympische Spelen komen: hoe meer de prioriteit naar roeien verschuift en hoe vaker je keuzes maakt die aan je prestatie bijdragen.”

Inmiddels heb ik veel verjaardagen, uitjes en bruiloften gemist doordat ik in het buitenland was om te roeien. Juist dat roeien voor mij zo duidelijk een hoofdzaak is, maakt het vanzelfsprekender dat ik er dingen voor doe en laat: het is simpel om te bedenken of een keuze wel of niet bijdraagt aan het worden van een betere roeier. 

Voorbereiden op een piekmoment en de bijkomende mentale druk

Topsport draait om het beste uit jezelf halen op het juiste moment: zo dicht mogelijk in de buurt komen van je maximale potentie. De roeiseizoenen bevatten altijd één piekmoment: jaarlijks een wereldkampioenschap en één keer per vier jaar de Olympische Spelen. Het hele seizoen is zo opgebouwd dat we op het piekmoment in de beste vorm zijn. Dat betekent dat we in de winter trainen voor de piek die pas maanden later plaatsvindt. En juist in de winter vind ik trainen minder leuk. De dagen zijn kort en er is veel regen, kou en wind en daarnaast vinden in de winter vaak spannende selecties plaats. Ook is het in de winter verleidelijk om de ‘makkelijke’ weg te kiezen: iets korter trainen, binnen trainen of een training overslaan. 

Het feit dat je één piekmoment per jaar hebt, legt veel druk op dat moment. Een jaar lang heb je veel gedaan en gelaten om je potentie te vergroten en voor je gevoel krijg je maar één kans, waarop alles in één keer goed moet gaan. De zenuwen die je hierdoor krijgt zorgen er deels voor dat je ook goed kan presteren. Toch kunnen veel zenuwen en stress ook voor prestatieverlies zorgen, bijvoorbeeld doordat je slecht slaapt of fouten gaat maken. Tijdens een piekmoment, of eigenlijk elk moment waarop je wil presteren, gaat het erom dat je je prestatieverlies beperkt, want je prestatie bestaat uit je potentie min het prestatieverlies. Mentale training helpt ons om prestatieverlies te beperken: voorafgaand aan een race doorlopen we alle mogelijke scenario’s, zoals een mishaal of een valse start, en hoe hierop te reageren. Dit geeft ons rust en vertrouwen: we zijn ons voorbereid.

Samenwerken en elkaars krachten waarderen

Inmiddels zit ik drie jaar in dezelfde ploeg met drie roeisters. Als je onze uren samen op het water, op de fiets en op trainingskamp bij elkaar optelt, zien we elkaar vaker dan dat we onze familie zien. We zijn niet bij elkaar gezet omdat we zulke goede vriendinnen zijn, maar omdat de combinatie van ons vier de snelste boot oplevert. We zijn dus verbonden via taakcohesie, meer nog dan sociale cohesie. Ondanks dat we elkaar zo goed hebben leren kennen en we voldoende overeenkomsten hebben om het goed met elkaar te kunnen vinden, zijn we het lang niet altijd met elkaar eens.  En de beste keuzes voor de één zijn niet altijd ook het beste voor de ander. We hebben verschillende waarden en ideeën over wat de boot sneller maakt. Als dingen niet lukken, zeker onder vermoeidheid, neigen we er snel naar elkaars overtuigingen in twijfel te trekken: is míjn manier niet gewoon beter?! 

Wanneer we onenigheid opmerken, gaan we met elkaar in gesprek. En we komen altijd op hetzelfde uit: we hebben hetzelfde doel en doen alle vier alles wat binnen onze macht ligt om dat doel te bereiken. Na een paar succesvolle jaren wordt het steeds makkelijker om elkaars verschillen te accepteren en zelfs te waarderen: naast taakcohesie, verbinden succesvolle resultaten ook. Dit geldt natuurlijk niet alleen in de sport, maar ook in werksituaties. Door onder hoge druk in een teamverband te roeien, heb ik steeds beter geleerd ieders krachten te zien, waarderen en in te zetten.

Focus op goud

Vorig seizoen sloten we af met de wereldtitel in de vrouwen vier-zonder-stuurman. Dit seizoen is het ons nog niet gelukt om met een gouden medaille van een toernooi terug te keren. Met een bronzen en zilveren wereldbekermedaille is het duidelijk dat onze tegenstanders sinds het WK 2023 niet stil hebben gezeten. Wij hebben echter ook hard getraind en zowel fysiek als technisch staan we er goed voor. Daarnaast hebben we ons ook mentaal verder ontwikkeld, om straks in Parijs op het moment suprême ons beste roeien te kunnen laten zien. Samen met familie, vrienden én partzorgcollega’s op de tribune zullen we dan zien wat dat in dit deelnemersveld op gaat leveren. We gaan er in ieder geval intens van genieten!

Hermijntje roeit in de vrouwen vier-zonder-stuurman op 28 juli 2024 de voorronde, om zich hopelijk te plaatsen voor de finale op 1 augustus 2024. Het hoofddoel naar Parijs is bereikt, en daar zijn wij als partzorg enorm trots op.