5 min leestijd

Road to Paris

Bij partzorg vinden we het belangrijk dat onze collega’s hun dromen na kunnen jagen. Wij proberen hen daar zo goed mogelijk in te ondersteunen. Zo heeft iedere collega een scorecard met daarin ontwikkeldoelen en is er ruimte om opleidingen te volgen die bijdragen aan het behalen van deze doelen. Collega Hermijntje heeft een bijzonder doel op haar scorecard: een medaille op de Olympische Spelen van Parijs.

Een klein half jaar na het behalen van de wereldtitel op het WK roeien in Belgrado afgelopen september staat het leven van Hermijntje inmiddels in het teken van klaarstomen voor de Olympische Spelen in Parijs. Hieronder vertelt ze over de weg daar naartoe in combinatie met haar werkzaamheden bij partzorg.

De start van het nieuwe roeiseizoen in combinatie met werken bij partzorg

Na een korte vakantie van drie weken aansluitend op het WK in Belgrado, startte in oktober het nieuwe roeiseizoen. We begonnen met krachttraining, fietsen en roeien. In deze opbouw weken maakten we nog niet veel trainingsuren, dus was er veel tijd voor mijn werkzaamheden bij partzorg en kon ik vaker fysiek naar kantoor.

In november ben ik gestart als projectleider bij Vereniging Transmurale Zorg, waar ik tot en met januari verantwoordelijk was voor de organisatie van een klantarena dementie. Een klantarena is een werkvorm waarbij geluisterd wordt naar de ervaringen van mensen met dementie en mantelzorgers, de ‘klanten’. De (zorg)professionals die bij deze werkvorm aanwezig zijn, kunnen de verbetertips van de ‘klantgroep’ direct vertalen naar hun werk. Ik werkte gemiddeld vier uur per week aan deze opdracht, en deed dit voornamelijk vanuit huis tussen mijn trainingen. Ik vond het een leuke opdracht, omdat ik altijd interesse heb gehad in dementiezorg en ik via deze opdracht met veel verschillende stakeholders in contact was.

Naast mijn opdracht, houd ik mij bezig met de verduurzaming van onze bedrijfsvoering en optimalisatie van onze website. Het zijn werkzaamheden die ik makkelijk zelf in kan plannen om mijn trainingen heen.

 

De Olympische selecties

Naarmate de tijd vorderde, werd ons trainingsschema intensiever. Half december stonden de twee weken durende Olympische selecties op het programma. Ieder jaar wordt gekeken wie op dat moment de beste atleten zijn om verschillende plekken in de boottypes te vullen. Voor ons als atleten is dat altijd een spannende periode: je bent nog in voorbereiding voor het komende seizoen, maar je moet presteren om überhaupt een plek in de boot te hebben dat seizoen. Ook voor de coaches is dit een uitdagende periode, want er zijn meer atleten dan plekken en het is moeilijk om te beoordelen wie waar het meest tot zijn recht komt. Het is een enorme puzzel.

Het was fijn dat ik in deze periode mijn gedachten kon verzetten op werkzaamheden die ik voor partzorg verrichtte. Als een test dan niet zo goed was gegaan, kon ik dat beter relativeren en loslaten als ik mijn aandacht even op werkzaamheden kon richten. Omdat ik al lang van te voren wist wanneer de selecties plaats zouden vinden, kon ik mijn partzorgagenda hierop afstemmen. Ik zorgde er voor dat er geen urgente of dringende taken op mijn agenda stonden en zorgde ervoor dat ik in die twee weken niet op locatie hoefde te zijn, zodat ik geen energie hoefde te steken in reizen.

De Olympische selectieperiode was een intensieve periode, waarin ik me vooral heb gericht op zo goed mogelijk presteren, veel rusten, gezond eten en weinig sociale activiteiten. Zo moest ik helaas de partzorg kerstborrel laten schieten, en kon ik ook niet naar het Amsterdams sportgala. Gelukkig was dit het allemaal waard, want in de eerste week van januari volgde de conclusie van de coaches: onze boot, de vrouwen vier-zonder, blijft gelijk aan vorig jaar. Ik ga dus, mét mijn drie vertrouwde ploeggenoten, naar Parijs!

Voorbereidingen Olympische Spelen van start

In de winter zijn er geen wedstrijden dus staat dat seizoen in het teken van trainen en beter worden. Onze trainingen bestaan uit roeien, krachttraining, fietsen en af en toe hardlopen. Wanneer mogelijk roeien we gewoon buiten, maar deze winter hebben we regelmatig te maken gehad met veel wind en ijs, waardoor we ook veel op de roeimachine hebben getraind. Inmiddels is ons eerste trainingskamp begonnen. We zijn voor twee weken in Portugal, waar we roeien en fietsen. Het is warm, waardoor we überhaupt geen last hebben van de winterse omstandigheden in Nederland, het roeien een stuk leuker is en we beter herstellen. Daarnaast is het heel fijn om je enkel op trainingen te hoeven focussen.

Naast fysieke trainingen, doen we ook aan teambuilding en mentale trainingen. We bespreken elkaars waarden en eigenschappen en hoe we deze het best tot zijn recht kunnen laten komen in de samenwerking. Met z’n vieren brengen we veel tijd door, soms onder grote vermoeidheid of hoge druk en het is dan fijn als we van elkaar weten hoe we op situaties reageren en hoe we elkaar zo veel mogelijk ruimte kunnen geven. Door mentale training leren we hoe we het beste om kunnen gaan met druk, zenuwen en moeilijke situaties. Dit helpt ons natuurlijk in het wedstrijdseizoen, wanneer we op piekmomenten precies willen laten zien wat we kunnen, maar ook tijdens zware, lange trainingen in de wintermaanden.

De komende maanden tot de Olympische Spelen

Na dit trainingskamp zullen we een paar dagen naar Parijs gaan, om de Olympische baan te verkennen. Daarna zetten we onze trainingen in Nederland voort, met als eerste internationale wedstrijd de Wereldbeker in Varese, Italië van 11 – 14 april. Daarna staan er nog twee hoogtestages op de planning, tijdens die twee trainingskampen van drie weken verblijven we op hoogte in Oostenrijk.

In overleg met partzorg zal ik stapsgewijs minder gaan werken, om me steeds meer op de trainingen, herstel en wedstrijden te kunnen focussen. Het is heel fijn dat partzorg me dit jaar alle ruimte biedt die voor het roeien nodig is. Mede hierdoor zullen we ons optimaal kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs, die eind juli zullen beginnen. Omdat de Olympische Spelen dichtbij Nederland plaatsvinden, zullen er veel vrienden en familie die kant op reizen, waaronder ook meerdere partzorgcollega’s. We gaan er alles aan doen om voor dit bijna-thuispubliek onze beste prestatie neer te zetten.

Mocht je meer willen weten over mijn roeicarrière in combinatie met mijn werk bij partzorg? Ik vertel je er graag meer over! Neem contact op via h.drenth@partzorg.nl