3 min leestijd

Interview: Een dag in het leven van een beleidsadviseur bij een zorgverzekeraar

Sector opdrachtgever: Zorgverzekeraar
Functie opdracht: Beleidsadviseur MSZ en geboortezorg

Wat houdt je opdracht precies in?

Ik ben voor een zorgverzekeraar aan de slag als beleidsadviseur en ik richt mij nu op de medisch specialistische zorg en geboortezorg. Het takenpakket is heel breed. Samen met mijn collega’s van de andere zorgsoorten zijn wij onder andere verantwoordelijk voor het inkoopbeleid en de uitwerking hiervan.

Wat is de grootste uitdaging tot nu toe?

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de totstandkoming van een Integraal Zorgakkoord onder leiding van minister Kuipers. De zorgkosten worden steeds hoger en het personeel is schaars. Hoe gaan we dat de komende jaren oplossen in Nederland? Ook verzekeraars mogen input leveren op dit document. De plannen voor de toekomst zijn complex en het is best een uitdaging om daar een mening over te vormen.

Wat heb je geleerd tijdens deze opdracht en neem je mee naar een vervolgopdracht?

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en moeten burgers kunnen voorzien van goede en toegankelijke zorg. Daarnaast hebben zij als taak om de zorgkosten van Nederland binnen de perken te houden. Dat leidt soms tot impopulaire besluiten, maar hoe meer geld we ‘besteden’ in de zorg hoe minder geld er over is voor andere belangrijke sectoren zoals het onderwijs. Dat is me bij deze opdracht nogmaals duidelijk geworden.

Waar kijk je nog het meest naar uit?

Op 12 november worden de premies van alle verzekeraars bekend gemaakt. Dat is ieder jaar spannend, maar dit jaar spant wel de kroon. Er is namelijk veel onduidelijkheid rondom de ontwikkeling van zorgkosten naar aanleiding van de corona pandemie, daarnaast wordt de collectiviteitskorting afgeschaft per 2022 en dan is er nog de stijgende inflatie. Al deze factoren maken het lastig om een scherpe premie neer te zetten. Interessant!

Hoe ontspan je naast je werk?

Ik speel graag tennis, als het lekker weer is sta ik tot laat op de baan. Daarna een witbiertje in de kantine! Verder ga ik graag met m’n familie of vrienden op pad, gewoon aan de wandel en daarna koffie met appeltaart.