5 min leestijd

Het 15-jarig jubileum van partzorg

partzorg is jarig

Op 21 januari 2024 mocht partzorg 15 kaarsjes uitblazen! Om deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, staat heel 2024 in het teken van het 15-jarig jubileum. Als hoogtepunt van het jubileumjaar vond op 6 september het partzorg jubileumcongres plaats. Op Buitengoed de Boomgaard te Bunnik verzamelden zich huidige partzorgers, oud-partzorgcollega’s en opdrachtgevers vanuit het hele land. De koffie en tompoucen stonden klaar, het congres kon van start!

De dag werd plenair geopend door de dagvoorzitters: onze eigen collega Sanne Mulder en directeur bij het Zorginstituut Nederland, Sarah Kleijnen. Met de gevarieerde groep aanwezigen was het thema van de dag meer dan passend: over grenzen heen kijken.

Inspirerende workshops

Het grootste deel van het programma bestond uit interactieve workshops. De deelnemers konden kiezen uit acht uiteenlopende workshops, verdeeld over een ochtend- en een middagronde. De workshops zijn, samen met partzorg collega’s, vormgegeven door (oud-)opdrachtgevers.

Ochtendprogramma

In de ochtend werden de workshops verzorgd vanuit Pluryn, Alrijne Zorggroep, Valente en HOZO.

Wat zorgverkoop kan doen om de financiële uitdagingen voor de organisatie onder controle te krijgen

Anke Bielderman, directeur Zorgverkoop en Cliëntproces bij Pluryn, nam de deelnemers in haar workshop mee in de rol die zorgverkoop kan vervullen bij het aanpakken van financiële uitdagingen van een zorgorganisatie. Na een informatieve opening van de workshop, werden de deelnemers in twee groepen verdeeld om een casus uit te werken en bevindingen te pitchen. Het was mooi om de input vanuit verschillende domeinen in de gezondheidszorg samen te zien komen.

Samenwerken aan duurzame zorg

Tegelijkertijd verzorgde Saskia Wesseling een workshop over samenwerken aan duurzame zorg. Als coördinator duurzaamheid bij Alrijne Zorggroep heeft zij de nodige ervaring met duurzame initiatieven in de zorg. Saskia vertelde over de invloed van de zorg op het klimaat en benoemde aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe Alrijne zorggroep met het thema duurzaamheid aan de slag is gegaan. Vervolgens gingen de deelnemers in groepen uiteen om te delen welke initiatieven er binnen hun organisaties worden toegepast. Om concrete acties op te zetten werd de workshop afgesloten met het uitwerken van een duurzaamheidsinitiatief per groep dat op korte termijn kan worden ingezet.

Creëer samen een zorgzame wijk

Vanuit HOZO namen Marije Klein en Margonda Scheps de deelnemers mee in de grote opgave voor de ouderenzorg: ouderen langer thuis laten wonen en zorg en welzijn om hen heen organiseren. In Hillegom is HOZO bezig met het creëren van een zorgzame wijk. Een zorgzame wijk bestaat uit drie onderdelen: participatie en inclusie, informele en formele zorg, en intersectorale samenwerking. In een interactief spel werden de deelnemers in dit proces meegenomen door vanuit het perspectief van verschillende ouderen aan de slag te gaan met het bouwen aan een zorgzame wijk waar iedereen zich thuis voelt.

Human Library: Ontmoet de Werkelijkheid​

In de laatste tent op het campingterrein verzorgde Merve Yikilmaz, landelijk coördinator expertiseteam EU-burgers, een indrukwekkende workshop over de werkelijkheid achter dak- en thuisloosheid. Merve deed dit samen met ervaringsdeskundigen en veldwerkers om de deelnemers te laten begrijpen wat het betekent om zorg te verlenen aan deze kwetsbare mensen of één van hen te zijn. In kleine groepjes werden verhalen en ervaringen gedeeld, konden vragen worden gesteld en er werd muziek gemaakt.

Middagprogramma

Na een goed verzorgde lunch, waar alle ruimte was om elkaar te ontmoeten en bij te praten, was het tijd voor een energizer. Bondscoach van TeamNL Diederik de Boorder kreeg alle deelnemers aan het squatten en vertelde uiterst boeiend over het belang van in beweging blijven. Vol enthousiasme en toewijding stoomde hij iedereen klaar voor workshop ronde twee.
Tijdens het middagprogramma werden de workshops verzorgd vanuit Salland Zorgverzekeraar, Alrijne Zorggroep, Nictiz en Nurses Know Better.

De complexiteit van een domeinoverstijgende samenwerking

Paul Offringa is directeur Zorg bij Salland Zorgverzekeraar en nam de deelnemers van zijn workshop mee in de complexiteit van een domeinoverstijgende samenwerking. De vraag die centraal stond was: Hoe houd je als regionale verzekeraar nu en in de toekomst de verbinding met je regioaanbieders? Om deze vraag te beantwoorden werd de zogenaamde omgekeerde vraag gebruikt: Wat moet je vooral niet doen als je in verbinding wil blijven met je regioaanbieders? De deelnemers lieten hun creativiteit de vrije loop en kwamen tot uiteenlopende factoren om rekening mee te houden in de samenwerking tussen zorgverzekeraar en regioaanbieder.

Op je plek in de Zorg: Statushouders als Waardevolle Zorgprofessionals​

Aan de andere kant van het campingveld vertelde Ivo van der Klei, bestuurder bij Alrijne Zorggroep, in zijn workshop over het project ‘Op je Plek in de Zorg’. Binnen dit project worden statushouders omgeschoold tot waardevolle zorgprofessionals. Dit project is een samenwerking tussen Alrijne Zorggroep, Gemeente Leiden, VluchtelingenWerk en mboRijnland, waarbinnen een woon-leer-werk traject is vormgegeven voor statushouders in de regio. Ivo nam de deelnemers mee in hoe het project tot stand is gekomen, welke drempels ze zijn tegengekomen en welke lessen er zijn geleerd. Daarna gingen de deelnemers aan de hand van stellingen het gesprek aan over de inzet van statushouders en waren hierbij zichtbaar geïnspireerd.

Serious Game: De transitie van gegevensuitwisseling naar databeschikbaarheid

Tijdens de workshop van Nictiz gingen productowner Victor van Hagen en informatieanalist Noëlle van Limpt met de deelnemers aan de slag met een serious game over de transitie van gegevensuitwisseling naar databeschikbaarheid. Op dit moment wisselen zorgverleners gegevens over een patiënt actief uit, maar we willen toe naar de situatie waarin elke relevante zorgverlener op elk moment gegevens kan opvragen, zodat het dossier van de patiënt altijd actueel is. De minigames gaven op een laagdrempelige manier inzicht in wat er nodig is om deze complexe transitie mogelijk te maken.

Versterken van verpleegkundig leiderschap door het vergroten van werkplezier

Susette Lataster is initiatiefnemer van Nurses Know Better. In haar workshop nam ze de deelnemers mee in de samenhang tussen toegenomen werkplezier en de versterking van verpleegkundig leiderschap. In haar enthousiaste en inspirerende verhaal benoemde Susette de opzet, werkwijze en resultaten van Nurses Know Better. Aan de hand van een casus werden de deelnemers uitgedaagd zelf aan de slag te gaan en de werkwijze direct toe te passen.

Een geslaagd congres

De dag werd afgesloten met een borrel om te proosten met iedereen die in de afgelopen 15 jaar zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan het partzorg van vandaag. Daarnaast was er alle ruimte om te reflecteren op de workshops, na te genieten van de geslaagde dag en vooruit te kijken naar de toekomst. Op naar de volgende 15 jaar, wij zijn er klaar voor!
Nog niet genoeg nagenoten of benieuwd hoe de dag er in vogelvlucht uitzag? Bekijk de aftermovie hieronder!