Onze collega Claudia heeft tijdens haar opleiding tot verpleegkundige een half jaar op een Zorg Innovatie Centrum (ZIC) afdeling stage mogen lopen. In dit interview stelt ze zichzelf voor en vertelt ze hoe bij haar een dag op een ZIC afdeling eruit zag.

Wat is je achtergrond?

Ik ben in 2013 gestart met de opleiding HBO-Verpleegkunde in Tilburg en heb deze afgerond in 2017. Na de opleiding heb ik erg getwijfeld of ik direct zou gaan werken als verpleegkundige of nog ging doorstuderen. Het was me tijdens mijn stages namelijk wel duidelijk geworden dat door het personeelstekort weinig tijd was voor andere werkzaamheden, zoals kwaliteitsprojecten, en dat de handen aan bed hard nodig waren. Dit vond ik jammer, omdat kritisch kijken naar een afdeling en het opzetten van kwaliteitsprojecten voor mij juist het leukste was. Om deze reden heb ik besloten om door te studeren en ben ik een master gezondheidswetenschappen gaan volgen, terwijl ik daarnaast heb gewerkt als verpleegkundige. Na het afronden van de master ben ik gestart bij PART zorg als interim- en projectmanager in de zorg, waarbij ik verschillende kwaliteitsprojecten heb mogen doen. Ik merk bij mezelf dat ik af en toe de praktijk wel mis, maar ik ook wil niet terug naar een omgeving waar de werkdruk te hoog is en waar voor mijn gevoel je ontwikkeling stopgezet wordt. Ik weet zeker dat we deze problemen aan kunnen pakken en mede daarom is het mijn ambitie om het werken in de zorg voor iedereen leuk en aantrekkelijk te maken en vooral ook te houden!

Wat is een ZIC afdeling? 

Een ZIC afdeling is een afdeling binnen een zorginstelling waar een relatief groot aantal studenten boventallig werkt maar wel volledig meedraait in het team. Op een ZIC afdeling wordt het leren verlenen en organiseren van cliënt/patiëntenzorg gecombineerd met innovatie en onderzoek binnen de zorg.

Wat is het grootste verschil tussen een ZIC afdeling en een reguliere afdeling?

Dat naast de studenten ook de vaste medewerkers de tijd en ruimte krijgen om te leren en te innoveren. Op deze manier hebben de vaste medewerkers ook de stimulans en de mogelijkheid om zich continu te blijven ontwikkelen. 

Hoe ziet je dag of week eruit bij een ZIC afdeling?

Als student liep ik 36 uur per week stage, waarvan 8 uur uit de zorg en 28 uur in de zorg. Op de woensdag, de dag waarop ik niet op de afdeling stond, zat ik met alle studenten samen om te werken aan kwaliteitsprojecten, intervisie en trainingen. Ik heb destijds een kwaliteitsproject opgepakt in samenwerking met de logopediste van het revalidatiecentrum. Ook zij kreeg de mogelijkheid om hier tijd voor vrij te maken. Ik vond het erg leerzaam en leuk om op deze manier multidisciplinair te werken. De trainingen die we kregen werden vaak gegeven door medewerkers, zoals fysiotherapeuten of verpleegkundigen. Op de dagen dat we op de afdeling werkten startte de dag, onafhankelijk van de dienst, met het team waarmee je op dezelfde unit stond. Tijdens deze start benoemde iedereen (zowel studenten als vaste medewerkers) hun leerdoel van de dag en werd je uitgedaagd om dit leerdoel concreter te maken. Ook kreeg je de ruimte om aan te geven wat je nodig had om jouw doel te bereiken. Vervolgens mocht ik als derdejaars student een afdelingsunit (16 kamers) coördineren. Ik hield dan het overzicht van de unit, maar ik moest bijvoorbeeld ook rekening houden met de vaardigheden en leerdoelen van anderen bij het verdelen van de patiënten. Als verpleegkundige of verzorgende op een ZIC afdeling kregen we dus aan het begin van een dienst een aantal patiënten van wie je de gehele zorg ging coördineren. Wel was er altijd een verpleegkundige beschikbaar waar je op terug kon vallen als je vastliep waardoor je optimaal kan leren in een veilige omgeving. Aan het einde van de dienst ging je met het team evalueren op de dag en je leerdoel.

Voor wie is de ZIC afdeling precies? 

Voor iedereen die op de afdeling werkt, dus niet alleen voor de verzorgende en verpleegkundigen, maar ook voor paramedische zorg professionals zoals fysiotherapeuten. Op deze manier leer je al tijdens de opleiding om niet enkel met je eigen team, maar ook multidisciplinair samen te werken. 

Hoe ervaren patiënten het om op een ZIC afdeling verpleegd te worden? 

Voor zover ik weet zijn de ervaringen van patiënten over een ZIC erg positief. De meeste patiënten vinden het prettig om te verblijven op een ZIC-afdeling omdat er meer tijd en aandacht is voor hen door de aanwezigheid van meer studenten. In vergelijking met een reguliere afdeling werken op een ZIC afdeling evenveel vaste medewerkers per patiënt, maar zijn er meer studenten werkzaam. Hierdoor ontstaat de ruimte voor de extra aandacht die je in de zorg graag wil geven. En uiteraard staat ook op een ZIC afdeling de zorg voor de patiënt centraal.

Wat maakt een ZIC afdeling voor jou bijzonder? 

Voornamelijk de ruimte en tijd die je krijgt voor patiënten en persoonlijke ontwikkeling, maar natuurlijk ook voor de projecten! Dit bij elkaar zorgt wat mij betreft voor meer werkplezier en een prettige sfeer en cultuur.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Privé: Claudia Pouwels
Bel: +31 (0)88 01 51 600 of stuur een mail naar: