Onze collega Claudia is zorganalist binnen het landelijk programma Medicatieoverdracht, uitgevoerd door Nictiz. Graag vertelt ze hoe haar dag eruit ziet. 

“Mijn missie is om werken in de zorg leuker te maken, mede door de registratielast te verminderen en de zorgverleners tijd terug te geven voor de patiënt en (zelf)ontwikkeling, met als uiteindelijk doel de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. Deze missie is voortgekomen uit mijn ervaring als verpleegkundige en dat ik nu binnen dit programma hier aan mag bijdragen, vind ik ontzettend leuk!”

Naam: Claudia Pouwels
Sector opdrachtgever: Kennisorganisatie ICT zorg
Functie opdracht: Zorganalist

     1. Wat houd je opdracht precies in?

Het programmateam van Medicatieoverdracht, waar ik onderdeel van uitmaak, coördineert, ondersteunt en brengt expertise in bij de implementatie van de richtlijn overdracht van medicatiegegevens en bijbehorende informatiestandaarden. Als zorganalist bereid en zit ik de wekelijkse overleggen voor waarin de zorgsectoren onderlinge afspraken maken over beleid, verantwoordelijkheden, zorgprocessen en transitieperiodes, eenheid van taal in terminologie en gebruikerseisen. Daarnaast verdiep ik me in vraagstukken die invloed hebben op het programma, zoals patiënttoestemming en draag ik bij aan de doorontwikkeling van de informatiestandaard Medicatieproces, waarin een set van afspraken staat over eenduidige registratie en uitwisseling van medicatiegegevens.

     2. Wat is de grootste uitdaging tot nu toe?
 Gezien de wekelijkse overleggen waarin steeds andere onderwerpen en vragen aan bod komen, moet er veel gebeuren in een week. Zo moeten lopende acties worden bijgehouden, nieuwe acties worden opgezet en moet het volgende overleg worden voorbereid. De grootste uitdaging hierbij is om kritisch te blijven op afspraken en niet mee te gaan met de ‘flow’.

     3. Wat heb je geleerd tijdens deze opdracht en neem je mee naar een vervolgopdracht?

Tijdens deze opdracht doe ik veel kennis op rondom zorgprocessen in alle sectoren op het gebied van medicatieoverdracht, maar ook bepaalde analytische vaardigheden heb ik verder kunnen ontwikkelen. Het is een complex programma waarbij je de verbinding van veel verschillende aspecten moet zien. Je moet rekening houden met juristiek, financiën en belangen van verschillende stakeholders, zoals patiënt, zorgverlener en softwareleveranciers. Daarnaast heb ik geleerd om met veel verschillende stakeholders die andere belangen hebben tot gezamenlijke afspraken te komen en dus echt samen de medicatieoverdracht te verbeteren.

     4. Waar kijk je nog het meest naar uit?
Het meeste kijk ik uit naar de afronding van de implementatie, zodat de zorg weer een stuk veiliger is, en de werkzaamheden voor de zorgverlener verbeterd zijn. Zo kunnen ze zich richten op waar ze goed in zijn en leuk vinden om te doen: zorg verlenen aan de patiënt.

     5. Hoe ontspan je naast je werk?
Afspreken met vriendinnen of familie staat bij mij op nummer één. Daarnaast haal ik plezier en ontspanning uit verschillende creatieve activiteiten, zoals schilderen en piano spelen. Toen ik een uitnodiging kreeg bij Nictiz om mee te doen aan een origami workshop, heb ik deze natuurlijk ook niet afgeslagen! Heerlijk om af en toe met je handen in plaats van met je hoofd bezig te zijn.

     6. Ben je een vroege vogel of nachtuil ?
Ik neig dan toch meer naar een vroege vogel! In de ochtend krijg ik meer voor elkaar en de dag is/voelt extra lang als ik vroeg ben opgestaan. Zo’n lange dag is vooral heerlijk in de weekenden!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Privé: Claudia Pouwels
Bel: +31 (0)88 01 51 600 of stuur een mail naar: