De cijfers liegen er niet om: binnen twee jaar na het starten met hun nieuwe baan vertrekt 43% van de nieuwe medewerkers in de zorg.[1] Ironisch genoeg komt dit mede door de hoge werkdruk als gevolg van personeelstekort. Hierdoor krijgen studenten en nieuwe medewerkers onvoldoende begeleiding en te veel verantwoordelijkheid, wat vervolgens weer een negatieve invloed heeft op de kwaliteit en patiëntveiligheid. Daarnaast zijn ook het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling oorzaken van de hoge uitstroom. Een aantal van bovenstaande punten zijn ook de verschillende redenen waarom ik, Claudia Pouwels, als verpleegkundige de zorg heb verlaten. 

Sinds ik uit de praktijk weg ben, is het gevoel nog altijd aan mij blijven knagen dat het (werken in de zorg) anders kan, en moet. Ik weet zeker dat we dit probleem aan kunnen pakken. Door mijn ervaringen is het mijn ambitie om het werken in de zorg voor iedereen leuk en aantrekkelijk te maken en te houden. Hierbij is het belangrijk dat met name de oorzaak van de uitstroom, en dus het personeelstekort, aangepakt wordt. Wanneer we dit probleem aanpakken wordt ruimte gecreëerd voor gedreven zorgmedewerkers waarin zij aandacht kunnen besteden aan cliënten, persoonlijke ontwikkeling en projecten. 

Waarschijnlijk vraag je je nu af: Hoe wil je dit gaan doen? Nou, dit is allemaal mogelijk binnen een Zorg Innovatie Centrum, kortweg een ZIC. Een ZIC is een afdeling binnen een zorginstelling waar een relatief groot aantal studenten boventallig werkt maar wel volledig meedraait in het team. Op een ZIC afdeling wordt het leren verlenen en organiseren van cliënt/patiëntenzorg gecombineerd met innovatie en onderzoek binnen de zorg. Als student heb ik op een ZIC afdeling mogen staan, en dit heb ik als geweldig ervaren. Daarna ben ik ze helaas niet veel meer tegengekomen, met name in de ouderenzorg niet. Vanuit PART zorg heb ik nu de kans gekregen om een ZIC propositie op te zetten en mijn ambitie te volgen.

Zijn jullie nieuwsgierig hoe het is om op een ZIC afdeling te werken? Of wil je meer weten over de propositie? Houdt dan de komende maanden de LinkedIn van PART zorg in de gaten, want hier ga ik jullie binnenkort meer over vertellen.


[1] Nursing. ‘Bijna helft nieuwe zorgmedewerkers binnen 2 jaar weg en niet vanwege salaris’. [Internet]. Available from: https://www.nursing.nl/bijna-
helft-nieuwe-zorgmedewerkers-binnen-2-jaar-weg-en-niet-vanwege-salaris/. [Date of access 10 JAN 2020].

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Privé: Claudia Pouwels
Bel: +31 (0)88 01 51 600 of stuur een mail naar: