Opdrachtegever aan het woord: Maasstad Ziekenhuis

Sinds juli 2017 is collega Mirjam Schipper namens PART zorg werkzaam als kwaliteitsadviseur bij de afdeling Kwaliteit & Veiligheid in het Maasstad Ziekenhuis. Dit topklinisch ziekenhuis in de regio Rotterdam is sinds augustus dit jaar ook één van de zeven Santeon ziekenhuizen. In dit artikel is opdrachtgever Jeanet van der Stel aan het woord opdrachtgever. Jeanet is senior adviseur kwaliteit en veiligheid.

Het Maasstad Ziekenhuis biedt naast basiszorg, ook topklinische en hoog complexe zorg en heeft een belangrijke functie in de acute zorg in de regio. Kwaliteit en veiligheid zijn standaard verweven in de zorg die wij iedere dag geven.

Naast de continu lopende werkzaamheden, zijn er voor ons team kwaliteit en veiligheid dit jaar meerdere grote opdrachten. Daarbij konden wij als afdeling extra ondersteuning gebruiken van een all-round kwaliteitsadviseur en dat is Mirjam. Als ziekenhuis werken we bijvoorbeeld volop aan de implementatie van ons nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) dat wij op 6 oktober in gebruik gaan nemen. Het nieuwe EPD vraagt ook een revisie en nieuwe validatie van onze indicatoren en stuurinformatie en daarin ligt een belanggrijke taak voor K&V. Een ander belangrijk traject is de heraccreditatie in 2018. In juni 2015 is het Maasstad Ziekenhuis als eerste algemeen ziekenhuis van Nederland geacrediteerd door Joint Commision International. Komend jaar zal de heraccreditatie plaatsvinden die vanuit de afdeling Kwaliteit & Veiligheid wordt gecoördineerd.

De vaardigheden en ervaring van Mirjam sluiten goed aan bij onze vraag. De frisse blik die Mirjam mee brengt zorgt voor leuke discussies en maakt dat wij als team geprikkeld worden om niet alleen vanuit het bestaande te denken. Om het sturen op kwaliteitsinformatie verder te ontwikkelen, kan Mirjam ons goed begeleiden door de verschillende mogelijkheden voor te leggen, zodat we gezamenlijk tot een goede visie komen en hier een verdiepingsslag in kunnen maken. Mirjam is analytisch en durft kritische vragen te stellen. Dat is voor een kwaliteitsadviseur enorm waardevol.

De komende periode werken we als team verder aan de uitdagingen die voor ons liggen. We zijn blij met de tijdelijke toevoeging van Mirjam aan ons team.